Wat mag wel en wat mag niet bij het PMD-afval?

Ibolya Spierdijk Afval Leave a Comment

Er blijken veel misverstanden te bestaan over het PMD-afval. Wat mag je nu wel en wat mag je niet bij het PMD-afval doen? Nu we met z’n allen duurzaam bezig proberen te zijn is het zonde als je moeite doet om afval te scheiden, maar het uiteindelijk bij het restafval komt omdat er spullen tussen zitten die niet gerecycled kunnen worden.

De gemeente heeft het voor ons op een rijtje gezet:
In Bodegraven-Reeuwijk wordt zeer succesvol afval gescheiden ingezameld. We zijn er trots op dat vrijwel iedereen actief bijdraagt aan hergebruik en een beter milieu. In onze buurt wordt echter door een aantal bewoners regelmatig het PMD buiten de ophaaldagen opgehangen. Dat verstoort het straatbeeld onnodig en geeft ergernis.
We willen u informeren waarom het zo belangrijk is de aanbiedregels te volgen en duidelijk te maken hoe u er aan kunt bijdragen dat de herbruikbare grondstof die u aanbied geen zwerfvuil wordt. Kortom, hoe doe je het goed!

We halen PMD op in transparante zakken omdat dit de beste afvalscheidingsresultaten geeft. Door de sociale controle is er bij dit ‘inzamelmiddel’ veel minder vervuiling dan bijvoorbeeld bij ondergrondse containers. Dit is ook waarom we als gemeente de zakken gratis aanbieden en waarom donkere vuilniszakken niet zijn toegestaan. Bij een transparante zak zie je onmiddellijk of er bijvoorbeeld piepschuim in zit of hard plastic of etensresten.
Wist u dat piepschuim wordt hergebruikt als piepschuim? Het is dus zonde als het eerst gesmolten dan wel chemisch verwerkt wordt bij het verpakkingsplastic. Het loont echt de moeite om dit apart in te leveren op het milieustation.
Het nadeel van zakken is dat ze wel eens open gescheurd worden door dieren. Dat geeft dan zwerfafval. Om dat te voorkomen is het heel belangrijk om de zakken zo kort mogelijk buiten te hangen (dus alleen op de ophaaldagen) en te zorgen dat er niets eetbaars in zit.

De P van PMD staat voor Plastic verpakkingen. Niet voor hard plastic of landbouwfolie. Zo staat de M ook voor Metalen verpakkingen zoals blikken, maar bijvoorbeeld niet voor spijkers. De verpakkingsindustrie draagt bij aan de inzameling van hun eigen ‘troep’. Dat levert niet alleen grondstoffen op, maar daagt hen ook uit steeds meer recyclebare verpakkingen te maken.

Omdat we met zijn allen veel verpakkingen aanbieden worden de ‘trossen’ aan de palen best groot. We vragen u ook zoveel mogelijk de drinkpakken en (melk)containers plat te maken en de dop er weer op te doen. Op die manier blijft het volume beperkt en waaien de zakken minder snel weg. Ook het dichtknopen is heel belangrijk voor het voorkomen van Zwerfvuil.

Samengevat:

  • PMD bestaat alleen uit verpakkingen
  • Bied ze alleen aan op de inzameldag voor 7:30 uur (desnoods de avond tevoren)
  • Zorg dat de verpakkingen leeg zijn. U hoeft ze niet schoon te spoelen.
  • Maak de drinkpakken plat en draai de dop er weer op.
  • Maak gebruik van de speciale transparante zakken

Al het andere hoort niet in deze afvalstroom thuis en wordt niet meegenomen bij de inzameling. Deze zakken blijven na de inzameling hangen aan de lichtmast.

Tenslotte: wat mag wel en wat mag niet bij het PMD-afval?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.