Kort verslag gespreksavond vluchtelingen op 10 mei

Ibolya Spierdijk Geen categorie Leave a Comment

Afgelopen woensdag 10 mei organiseerde de gemeente  in Reeuwijk-Dorp een gespreksavond over vluchtelingen. Het was de vijfde gespreksavond over dit onderwerp in de gemeente. De gespreksavonden zijn georganiseerd naar aanleiding van de commotie die vorig jaar was ontstaan rondom de opvang van vluchtelingen, zonder dat er nu een specifieke aanleiding is of voornemen bestaat.

Als lid van het Dorpsteam ging ik naar de bijeenkomst, in eerste instantie om een kort verslag te kunnen maken, maar ook omdat ik nieuwsgierig was naar wat de gemeente zou gaan vertellen en naar de inbreng van de bewoners.
Waarschijnlijk omdat de gemoederen rondom de vluchtelingenopvang van vorig jaar al aardig zijn bedaard en de tijdelijke opvang van een week in onze gemeente goed was verlopen, was het animo voor deze avond niet zo groot. Er waren vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig waaronder burgemeester Christiaan van der Kamp en de verantwoordelijke wethouder Martien Kromhout, maar o.a. ook vertegenwoordigers van de woningbouwvereniging en vluchtelingenwerk.

Martien Kromhout vertelde hoe de men in onze gemeente omgaat met statushouders die aan onze gemeente zijn toegewezen.
Ik beschouw mezelf als een redelijk tolerant persoon, maar heb bij het idee van opvang van vluchtelingen toch een aantal zorgen, terwijl ik de opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebied, waarbij opvang in de regio niet meer mogelijk is, een goede zaak vindt.
Maar waar/hoe ga je mensen huisvesten zonder de op een woning wachtende bestaande inwoners teveel te benadelen? Hetzelfde geldt voor werk. Daarnaast denk ik dat mensen snel moeten integreren en niet in de bijstand moeten blijven hangen. Ik bleek niet de enige met dit soort zorgen. Er werd echter al snel duidelijk dat men lering heeft getrokken uit het verleden waarbij er op bepaalde gebieden teveel sprake was van vrijblijvendheid en mensen te vaak in de bijstand bleven hangen. Ook heeft men oog voor de huisvesting en werkmogelijkheden van de andere inwoners. Wat er allemaal precies is verteld is teveel om hier op de site kwijt te kunnen, maar de gemeente zet, voor zover ik begreep, erg in op het leren van de taal (ook voor mensen die al langer in het land zijn) en integratie onder andere door (vrijwilligers)werk. In Waarder had men een opvangproject waar dit beleid al succesvol is toegepast. Los van de maatregelen blijkt dat de huidige vluchtelingen heel gretig zijn om zich te ontwikkelen en om te integreren en dat helpt in dit proces natuurlijk wel mee.

Het gros van de avond ging over de opvang van de zogenaamde statushouders, waar we nu mee te maken hebben. Mocht er in de toekomst sprake zijn van noodopvang van veel personen, dan gaat de gemeente een nieuwe bijeenkomst organiseren.

Ik was aangenaam verrast door de informatie die we kregen en volgens mij de anderen ook. Wat mij betreft was het een nuttige avond!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.