Grote opkomst bij Basisplan voor Nieuwerbrug

Op 11 juli werd de eerste bewonersavond gehouden over het Basisplan voor Nieuwerbrug. Het onderwerp lééft onder de inwoners van Nieuwerbrug: ruim 100 belangstellenden hebben deze informatieavond bezocht en niet alleen dat, ze hebben eraan meegedaan en zich laten horen. een van de schetsen uit het plan

Nathan Edelenbos, projectleider bij de gemeente en organisator van de bijeenkomst, opende de avond en Jan van Rooijen vatte nog eens samen hoe dit plan tot stand gekomen is. Inge Burg, van Bureau Welmers Burg Stedenbouw, gespecialiseerd in centrum­ontwikkeling, presenteerde het plan. Op onderdelen kan het plan nog aangepast worden, maar de grote lijnen staan vast. Je kunt de presentatie en de onderdelen van het Basisplan downloaden door hier te klikken.

Het plan heeft een lange aanloopgeschiedenis. Al jaren geleden had de Win een enquête gehouden onder de inwoners en van Nieuwerbrug. Het vele vracht- en sluipverkeer bleek een van de grootste pijnpunten van de Nieuwerbruggers te zijn. Verwerkt in het gebruikelijke jaarplan van de WIN viel dit steeds maar niet op, daarom is voor de ongebruikelijke vorm van een dorpsvisie gekozen, die we met enige ‘gepaste agressie’ wereldkundig hebben gemaakt. Dat hielp en heeft er uiteindelijk toe geleid dat er extra geld is begroot om Nieuwerbrug meer leefbaar te maken. Het heeft overigens ook geleid tot een aanmerkelijke verbetering in de relatie met de gemeente – zo zie je maar weer…
Ambtenaren, betrokken bewoners en de Win hebben enkele avonden aan tafel gezeten om met behulp van een gespecialiseerd bureau een ‘Basisplan’ te maken dat van Nieuwerbrug een beter en mooier dorp maakt om in te wonen.

Waar plannen zijn, daar zijn ook vragen en discussies. Na de presentatie van de grote lijnen konden de aanwezigen reageren, naar details vragen en suggesties inbrengen. Daar werd volop gebruik van gemaakt. Mondeling en op formulieren kon men opmerkingen plaatsen, verbeterpunten aangeven, oplossingen voor de altijd wringende parkeerproblemen voorstellen en bovendien kon men aangeven wat men de drie belangrijkste onderdelen van het Basisplan vindt. Voor- en tegenstanders van oplossingen gingen met elkaar in debat. Fijn dat er zoveel mensen deelnamen aan de discussies.

Alle opgehaalde gegevens worden meegenomen en zo mogelijk verwerkt in het Basisplan. Daarna zal er in het najaar een vervolgavond worden georganiseerd. Flyers zullen tijdig huis aan huis bij alle inwoners bezorgd worden zodat iedereen op de hoogte is. Wij hopen weer op een grote belangstelling.

1 Reactie op Grote opkomst bij Basisplan voor Nieuwerbrug

 • Jan H schreef:

  Helaas kon ik 11 juli niet aanwezig zijn bij de presentatie van dit plan.

  Ik vind het plan er erg mooi uitzien, maar ik vrees bij een file op de A12 en de tractoren en/of vrachtwagens de Korte Waarder en de Graaf Florisweg nog meer gaat opsluiten. Bij versmalling van de rijbaan zal fietsen toch gevaarlijker worden met deze vrachtwagens en tractoren. Dit is ook niet altijd sluipverkeer, daar veel boeren en ook vrachtwagenbezitters hier in Nieuwerbrug wonen en/of werken. Gewone auto’s worden ook al steeds langer, breder en hoger, waardoor overzicht niet altijd aanwezig is.
  In deze tijd dat een ieder 1, 2 of meer auto’s heeft, lijkt het mij lastig om te voorkomen dat het minder druk wordt in het dorp. Als er geen alternatief is zal het altijd druk blijven.
  Op sommige plaatsen worden parkeervakken weggehaald. Als inwoner van Nieuwerbrug zou ik graag willen opmerken dat dit waarschijnlijk zinloos is. Veel inwoners van dit dorp kijken niet naar waar er geparkeerd mag worden. Dit zie je nu al bij de vakken op de Korte Waarder, de Graaf Florisstraat (tegenover de Hoge Rijndijk), burg. Buntstraat, enz. Ik vind dat er voldoende parkeervakken moeten zijn om niet een ergenis er bij te creëren.
  Misschien is het op deze avond uitgelegd, maar zorgen klinkers niet voor geluidsoverlast? Zegveld is hier wel een mooi voorbeeld van.

  Nogmaals wil ik vermelden dat een opknapbeurt zeer welkom is, maar ik wilde toch mijn aantekeningen vermelden.

Geef een reactie

Berichtenarchief
Abonneren op deze site

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze website en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 45 andere abonnees