Dorpsvisie aangeboden aan Raad en College

20161130_203739Nieuwerbrug aan den Rijn overhandigt dorpsvisie aan de Gemeenteraad en aan het College van Burgemeester en Wethouders

De Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN) heeft het initiatief genomen om een dorpsvisie op te stellen. Deze visie is op 30 november door Murielle Hermsen-Facon (lid van de WIN) aan het gemeentebestuur gepresenteerd, toegelicht en officieel overhandigd. Betrokken Nieuwerbruggers wisten ook deze keer de weg naar het gemeentehuis te vinden, de publieke tribune zat meer dan vol. Waarom was de belangstelling zo groot?

Nieuwerbrug heeft veel te bieden (gunstige ligging, groene omgeving, een aantal basisvoorzieningen, goede restaurants, bezienswaardigheden, grote sociale samenhang etc). Er zijn ook zorgen. Het dorp verpaupert en de acties, die door de gemeente uitgevoerd werden, waren ad-hoc en van matige kwaliteit. Het was dus tijd om een samenhangend toekomstbeeld te schetsen voor Nieuwerbrug. Dit heeft de WIN samen met de inwoners op eigen kracht gedaan. Nieuwerbrug is immers het dorp van zelfredzaamheid en daadkracht!

De visie is gebaseerd op het dorpsbrede onderzoek dat in 2012 gehouden is en op de vele gesprekken met bewoners, ondernemers en gemeente die de afgelopen jaren gehouden zijn. Nieuwerbruggers willen hun dorp beter op de kaart van Bodegraven-Reeuwijk zetten. Sommige veranderingen vragen (ook) de inzet van bewoners en ondernemers zelf. Veranderingen die meer grootschalig of ingrijpend zijn kunnen echter alleen plaatsvinden als de gemeente, marktpartijen en maatschappelijke organisaties aansluiten bij de wensen en suggesties van de Nieuwerbrugse dorpsgemeenschap.

Afgelopen mei had de WIN al een presentatie gegeven aan de raadsleden en aandacht gevraagd voor het dorp. Sindsdien zijn de ogen van het gemeente­bestuur en de ambtenaren meer gericht op de “Republiek aan den Rijn”. De bereidheid om in het dorp te investeren (in tijd en geld) lijkt er te zijn.

De samenwerking is er ook. De raadsleden en wethouders waren onder de indruk van de inhoud van de visie en hebben Nieuwerbrug bedankt voor het werk dat de afgelopen maanden verzet is. Zij hebben de Nieuwerbruggers beloofd deze visie op de bestuurlijke agenda te zetten.

Op naar de volgende stap, namelijk concrete resultaten! De WIN heeft bij monde van Murielle expliciet gevraagd om de waardering van de Raad voor de dorpsvisie ook te vertalen naar financiële besluiten om de prioriteiten aan te kunnen pakken. Het hoeft niet allemaal volgend jaar klaar te zijn, als er maar een samenhangend plan komt met de centjes erbij. Zodat we zeker weten dat de visie over uiterlijk 10 jaar realiteit kan zijn geworden.
De dorpsvisie is hier te vinden.

1 Reactie op Dorpsvisie aangeboden aan Raad en College

  • Boris Alers schreef:

    De dorpsvisie is een goed stuk, compliment voor de WIN. Nu doen! Hoe zit dat eigenlijk met het nieuwe toegangsbord aan de Korte Waarder waar nu opeens weer 50 gereden mag worden?

Geef een reactie

Berichtenarchief
Abonneren op deze site

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze website en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 39 andere abonnees